Коста Рика издирва шефа на PIP

Коста Рика издирва шефа на PIP
Компанията PIP се оказа в центъра на голям скандал, когато се установи, че протезите на тази марка съдържат силиконов гел, който не е предназначен за медицински цели.
A A+ A++ A

Основателят на скандалната френска компания-производител на силиконови гръдни импланти Poly Implant Prothese (PIP), Жан-Клод Мас, се издирва в Коста Рика.

72-годишният Мас е търсен от полицията за шофиране в нетрезво състояние, съобщи британският вестник „Дейли Мейл".

По данни на следствието, шефът на PIP е шофирал в нетрезво състояние и може да бъде осъден на три години затвор.

Инцидентът е станал преди година. Преди започването на съдебния процес Жан-Клод Мас се е укрил от властите.

На 24 декември Мас беше обявен за международно издирване от Интерпол по молба на Коста Рика.

Компанията PIP се оказа в центъра на голям скандал, когато френската Агенция за санитарна сигурност и лекарства забрани продажбата и използването на импланти на PIP през март 2010 г.

Тогава се установи, че протезите на тази марка се разкъсват два пъти по-често от средния показател и съдържат силиконов гел, който не е предназначен за медицински цели.

През ноември 2011 г. във Франция почина първата жертва на некачествените силиконови импланти. Стана ясно, че тя е развила лимфом на гърдата.

След този случай се появиха слухове, че имплантите на PIP предизвикват рак на гърдата.

На 22 декември обаче експерти от Националния институт за ракови заболявания на Франция стигнаха до извода, че „рискът от заболяването на рак сред жените, носещи импланти на PIP, не е по-висок, отколкото при останалите жени със силиконови гръдни протези на другите компании".

Въпреки това френските власти препоръчаха на всички жени с импланти на PIP да махнат протезите си. Според властите само във Франция техният брой е около 30 000.

Продукцията на PIP се е продавала не само във Франция, но и в други европейски страни, включително България.

Във Великобритания 250 жени вече са завели иск срещу производителя на некачествените силиконови гърди. В Обединеното кралство има 50 000 дами, които са си уголемили гърдите с протезите на тази компания.

#Жан-Клод Мас #PIP #Poly Implant Prothese (PIP) #Коста Рика #шофиране #силикон #импланти #Интерпол #рак на гърдата #Франция #Великобритания #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници