Проверяват договорите на „американските централи“

Проверяват договорите на „американските централи“
Главният прокурор Сотир Цацаров е решил да разшири проверката след сигнала на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата ще проверява договорите за дългосрочно изкупуване на енергия на т.нар. американски централи, за които в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев внесе документи при главния прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров разшири обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества, работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления, след като Добрев е депозирал сигнала, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката ще обхване и сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES – 3C Марица-изток1“ ЕООД и „Енел Марица-изток 3“ АД, както и договор за залог от 31.11.2005 г. в полза на „AES – 3C Марица-изток 1“ ЕООД, и договор за залог от 1.02.2002 г., сключен между „НЕК“ ЕАД и „Енергийна компания Марица-изток 3“ АД в полза и на „Контур Глобал Марица-изток 3“ АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК“ ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК“ ЕАД от електроразпределителните дружества.

За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция „Национална сигурност“. Ръководител на екипа е градският прокурор Николай Кокинов.

Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22 март. Седмица по-късно ще бъде изготвен доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени публично.

#Сотир Цацаров #Николай Кокинов #ТЕЦ #НЕК #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници