Цветанов: Бойко Борисов не е изнесъл класифицирана информация

Цветанов: Бойко Борисов не е изнесъл класифицирана информация
За пореден път ДПС се държат като жертви, заяви Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС за пореден път се държат като жертви. Бойко Борисов не е изнесъл класифицирана информация. Това заяви пред агенция „Фокус“ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него информацията, изнесена от главния прокурор, е достатъчно подробна. В нея ясно се потвърждават няколко факта: В НРС е постъпил сигнал за готвен атентат срещу тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Той е изпратен до НРС на 8 юни 2005 г. с шифрограма, а няколко дни след това и като документ с дипломатическа поща.
„Съдържанието му се свежда до два абзаца - в единия се казва, че организираната престъпност готви атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов заради мерките му срещу нея. Във втория се уточнява, че планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган“, обясни Цветанов.
След като получава документа, НРС изготвя докладна записка в съкратен вид до висшите държавни институции, в която вторият абзац отсъства. Борисов не е сред адресатите на записката, каза Цветан Цветанов.
„Тогава НРС е преценила явно, че достоверността на информацията в него е нулева и съкращава втория абзац и затова не е предприела разследване.
7 г. по-късно - в началото на февруари 2013 г. сегашният шеф на НРС ген. Драгомир Димитров показва на премиера Борисов хартиения документ, получен от чуждата разузнавателна служба от балканска държава. Това се случва, след като НСО иска от НРС регулярната информация за заплахи към висши държавни служители, които охранява. Само че очевидно присъства и вторият абзац“ - допълва Цветанов.
„След всичко това питам: Къде е вината на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който очевидно се позовава на информация от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров? Кой кога и защо е прикрил сигнала в пълния му информационен вид? Коя от службите през въпросния период не си е свършила работата и защо“ - казва Цветан Цветанов.
„Накрая искам да добавя, че не съм изненадан от позицията на г-н Местан, това, което мога да добавя само, е, че за пореден път се очертава модела на ДПС, опитват се да се държат като жертви“, добави Цветанов.

#Цветан Цветанов #Бойко Борисов #Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници