Божидар Димитров: След Панагюрското съкровище и земите на Аспарух ще поискат

Божидар Димитров: След Панагюрското съкровище и земите на Аспарух ще поискат
Божидар Димитров намира исканията на наследниците за смешни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Казусът за собствеността на Панагюрското златно съкровище възникна, след като наследниците на неговите откриватели предявиха претенции над него. Министерството на културата отказва да го признае за частна колекция.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров намира исканията на наследниците за смешни: „Братята Дейкови са били наемни работници и са копали в двора на една тухларна. Не знам на кого е била собственост, на частно лице е невъзможно да бъде. Държавна или кооперативна, един Господ знае. Имало е национализация“.

„Аз мога да поискам земята на цяла България, защото имам сигурни данни, че съм наследник на Аспарух. Вижте, черен съм, кръгла глава имам. Горе-долу тяхната е същата. Да покажат брата и сестрата документ, че частната земя е била тяхна“, допълва той, цитиран от „Стандарт“.

Припомняме, че Павел Цветанков и Стефка Ангелова твърдят, че златните съдове са открити на частна земя и не са откупени от държавата. Двамата ищци се позовават на Закона за старините от 1911 г., който е действал през 1949 г., когато е открито съкровището.

#Божидар Димитров #съкровище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници