Кипър не получи подкрепата на Русия за оздравяване на банките

Кипър не получи подкрепата на Русия за оздравяване на банките
Никозия се надява и да бъдат облекчени условията на предишния руски заем от 2011 година, който трябва да бъде върнат през 2016 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис не успя да постигне напредък след два кръга на преговори в Москва за оказването на помощ от Русия, след като кипърският парламент отхвърли спасителната програма на ЕС, която предвиждаше налагането на данък на банковите депозити, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус“.

Сарис се срещна с руския си колега Антон Силуанов, а след това проведе преговори с вицепремиера Игор Шувалов за възможността Москва да отпусне нов заем на Кипър.

Никозия се надява и да бъдат облекчени условията на предишния руски заем от 2011 година, който трябва да бъде върнат през 2016 година.

„Имахме много добро начало. Проведохме много добра, честна и открита дискусия“, каза Сарис след разговорите с руския финансов министър.

Според източници от руското правителство обаче разговорите с Шувалов, близък съветник на президента Владимир Путин, отговарящ за финансовия сектор, не са довели до резултат.

По-рано Сарис обеща да остане в Москва, докато не бъде постигнато споразумение, което да помогне на Кипър да избегне банкрута. Очаква се преговорите в руската столица да продължат и в четвъртък.

В сряда вечерта ще се състои извънредно заседание на кипърския парламент, на което ще бъдат разгледани две законодателни предложения.

Първият законопроект предвижда въвеждането на мерки за ограничаване на бягството на капитали, след като банковата система на Кипър се върне към нормална работа.

Вторият се касае за реструктуриране на банковата система чрез отделянето на токсичните активи в отделна структура – т.нар. „лоша банка“, която ще подлежи на ликвидация.

#Кипър #Михалис Сарис #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници