Най-силното земетресение в историята разтресе Сибир

Най-силното земетресение в историята разтресе Сибир
Много хора напуснаха домовете си, притеснени от вторични трусове. Снимка: РИА "Новости"
A A+ A++ A

Рекордно по сила земетресение разлюля руската република Тува в Сибир, като в епицентъра трусът е бил с магнитуд от 9,5 степен по скалата на Рихтер.

Въпреки това данни за пострадали и сериозни щети няма. Най-силното регистрирано в историята земетресение също е с магнитуд 9,5 по Рихтер – в Чили през 1960 година, съобщи вестник „Стандарт“.

Трусът е усетен във вторник вечерта във всички републики в Сибир. Въпреки студа от минус 30 градуса много хора са прекарали нощта на открито, опасявайки се от нови трусове. Епицентърът е в Каа-Хемски район, на 100 км източно от град Кизил.

Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу проведе извънредно съвещание, на което заяви, че подобно земетресение не е регистрирано за цялата история на сеизмичното наблюдение в региона.

Според Шойгу, който е родом от Тува, липсата на разрушения и жертви е истинско чудо. Въпреки това в републиката, която се намира до границата с Монголия, беше обявено извънредно положение.

В помощ на жителите на засегнатите райони бяха изпратени специализирани самолети и спасители в очакване на евентуални мощни вторични трусове. Според специалистите обаче сеизмичната активност е започнала да затихва.

В сряда бяха проверени пътища, мостове и електропроводи, но не бяха открити повреди. Съобщава се само за  напукани стени и паднали мазилки в някой жилищни постройки. Училищата и детските заведения са затворени.

В Тува досега са регистрирани 22 слаби вторични труса, като по този начин се минимизира вероятността от повторно силно земетресение, според съобщение на руското министерство на извънредните ситуации, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на руски медии.

#Тува #Сибир #земетресение #9 #5 по Рихтер #Чили #трус #трусове #Сергей Шойгу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"