Подновяват разследването за убийството на Чакъра

Подновяват разследването за убийството на Чакъра
Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ВКС възобновяване на частно наказателно дело №11/2005 г. на Военен съд – Пловдив, и отмяна на постановеното по това дело определение, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура – Пловдив.
A A+ A++ A

Подновява се разследването за убийството на Тодор Тодоров-Чакъра, съобщиха от прокуратурата. С решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Димов и други срещу България“ е установено нарушение, което има съществено значение за делото. Съдът е приел, че е допуснато нарушение на задължението на българската държава да разследва ефективно обстоятелствата, при които Тодор Димов Тодоров е загубил живота си, припомнят от държавното обвинение.

На 6 ноември ЕСПЧ осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров, убит при полицейска акция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. В изпълнение на задълженията си по НПК, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Върховния касационен съд възобновяване на частно наказателно дело №11/2005 г. на Военен съд – Пловдив, и отмяна на постановеното по това дело определение, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура – Пловдив, за прекратяване на наказателното производство, като делото се върне за допълнително разследване.

На 10 и 11 декември 2003 г. къщата му в Харманли, в която Димов се беше барикадирал, беше обстрелвана с гранатомет по заповед на главния секретар на МВР, тогава Бойко Борисов. Чакъра отказваше да излезе и да се предаде, за да бъде отведен за изтърпяване на присъда от 6 месеца затвор и часове наред стреляше по полицаите, като преди това бе минирал достъпа до къщата си.

По-късно следствието прие, че Димов сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването. „Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата“, категоричен бе тогава Борисов. „Ако има виновен за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, това съм аз“, заяви след разпита пред военен следовател в Хасково генерал Бойко Борисов и посочи, че при всяка подобна ситуация полицията ще действа по същия начин.

#Бойко Борисов #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници