Спестяванията и лошите кредити растат

Спестяванията и лошите кредити растат
Лек спад има в общия размер на всички видове кредити - потребителските намаляват с 9 млн. лв., а жилищните със 17 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 12% са се увеличили влоговете на домакинствата и нетърговските предприятия през февруари 2013 г. спрямо същия месец на миналата година, достигайки 35,1 млрд. лв, съобщава „Сега“.

С 3,9% са се увеличили депозитите на фирми.

Лошите кредити също нарастват като дял, но намаляват леко като абсолютни суми.

Само от януари до февруари депозитите на домакинствата и нетърговските предприятия са се увеличили с 489 млн. лв.

Фирмените влогове са нараснали с 19 млн. лв. за месец февруари и достигат 14,1 млрд. лв.

И фирмите, и домакинствата продължават да са консервативни в тегленето на нови кредити и общият размер на заемите намалява.

Фирмените кредити са спаднали през февруари спрямо януари със 153.4 млн. лв. Намалява в абсолютни суми и размерът на лошите и преструктурираните кредити - от 6.33 млрд. лв. през януари на 6.32 млрд. лв. през февруари.

Лек спад има в общия размер на всички видове кредити - потребителските намаляват с 9 млн. лв., а жилищните със 17 млн. лв.

Намаляват като абсолютни суми лошите и преструктурираните кредити, макар че при тях спадът е по-бавен от този в общия размер на взетите заеми. Така лошите и преструктурираните заеми при фирми и домакинства растат като дял и вече възлизат на 22.63% при 22.57% за януари.

Остава проблемната ситуация с просрочените дългове на общините.

Докато дълговете на държавата са намалели близо 6 пъти от края на 2009 г. и към януари 2013 г. възлизат на 102 млн. лв., просрочените задължения на общините стоят почти без промяна и в началото на годината са в размер на 175 млн. лв.

От Националното сдружение на общините изтъкват липсата на динамика в размера на задълженията като доказателство, че в общинските бюджети има структурен дефицит. Причина за това е, че те са натоварени с нови задължения, без да е осигурен ресурс за изпълнението им.

#кредити #депозити #влогове #февруари #2013 #фирми #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници