Българите в Израел възмутени от сериала „Недадените“

Българите в Израел възмутени от сериала „Недадените“
Сцена от сериала „Недадените“. Снимка: termo.bg
A A+ A++ A

Българската общност в Израел се възмути от сериала „Недадените“.

Сериалът, който разказва за спасяването на евреите в България по време на Втората световна война, излъчи първи епизод в четвъртък по БНТ.

Съвременници на събитията, представени във филма, протестираха, че се изопачава историческата действителност.

Според тях сцени от филма представят погроми над евреи, разбити прозорци на еврейски къщи – твърде рядко явление в София през Втората световна война и появило се по-късно от представения в епизода период – едва през 1941 г. със създаването на прогерманската младежка организация „Бранник“. Странни им изглеждат и отношенията между царя, Лулчев и Петър Дънов.

Според израелски общественици евреите, представени в сериала, изобщо нямат външните белези, дрехите и бита на българските евреи. Те по-скоро могат да бъдат оприличени на евреи от ешкеназки произход, примерно от Полша.

От своя страха сценаристът на „Недадените“ Емил Бонев отвръща: „Несериозно е да се правят коментари и да се дават препоръки за сценарий на 12-сериен телевизионен филм, при положение че е излъчена само първата. Ако някой иска да спори с мен относно историческата достоверност на сценария, нека се въоръжи с документи поне колкото притежавам аз и консултантите, с които съм работил през годините“.

#Недадените #Израел #Полша #евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »