Има съмнения при подписките за регистрация в ЦИК

Има съмнения при подписките за регистрация в ЦИК
Цонева взе участие в дискусия на тема: „Избори 2013: Рамката на изборното законодателство – следващият тест за българската демокрация“.
A A+ A++ A

В публичното пространство има съмнения, че се използват масиви от данни, без пряко да се събират подписи от гражданите, което практически представлява нарушение на техните права, заяви Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда.

Цонева взе участие в дискусия на тема: „Избори 2013: Рамката на изборното законодателство - следващият тест за българската демокрация“.

Тя посочи, че са регистрирани 57 партии, за всяка от тях са необходими 7000 подписа, а за да се гарантира, обикновено трябват 10–15% повече внесени подписи.

„Аз не искам никакви внушения да правя, аз стъпвам на това, че в българската практика за пререгистрация на партии, и на местните избори включително, вече съществуват прецеденти с установени проблеми по използването на масиви на примерно застрахователни компании и т. н., без хората да знаят, че техните данни се използват – това е злоупотреба с лични данни, ако се прави“, каза Цонева.

Тя посочи, че от Института за развитие на публичната среда са препоръчали на ЦИК, когато ГРАО започне да връща протоколите с проверката на подписките, тя да се публикува и ясно се вижда коя партия с колко подписа се е явила.

„Ако тази информация е публична, ще може да се направи смислено заключение какви са проблемите с подписките, какъв е мащабът на този проблем“, обясни тя.

#Антоанета Цонева #Института за развитие на публичната среда #ЦИК #ГРАО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »