Премиерът поиска помощ от Брюксел за цените на тока

Премиерът поиска помощ от Брюксел за цените на тока
Райков поиска помощ, за да бъдат установени проблемите, които „доведоха до този недопустим срив”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебният премиер Марин Райков поискал подкрепата на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за международен анализ на цялата верига на ценообразуване и целия енергиен сектор в България, предаде БНР.

Райков поискал помощ, за да бъдат установени проблемите, които „доведоха до този недопустим срив“.

Служебният премиер уточни, че не става дума за международен одит и че предпочита да нарича това, което предлага, независим преглед на българската енергийна система.

„За да се случи такъв преглед, ще е нужно съдействието и по-силния ангажимент на две дирекции в Европейската комисия – дирекция „Енергетика“ и дирекция „Конкуренция“, каза Райков.

Марин Райков коментира, че никой не би желал социалната криза в България да се превърне в икономическа и да доведе до финансова дестабилизация. Той е дал на Херман ван Ромпой уверения, че това правителство няма да постави под въпрос финансовата стабилност и няма да предприема никакви авантюристични действия, които да отчуждят инвеститорите.

Друго конкретно искане, което той е отправил към Херман ван Ромпой, е било свързано с младежката безработица. България иска да бъде включена в програмата на Европейския съюз за борба с младежката безработица и да получи средства за тази цел, както и да може да използва неусвоени пари от еврофондовете за създаване на младежка заетост. На срещата на Херман ван Ромпой с Марин Райков са обсъждани и изборите у нас.

„Никой не се съмнява, че те ще бъдат демократични и прозрачни“, каза Марин Райков.

#цени на тока #Европейската комисия #България #Херман Ван Ромпой #Европейския съвет #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"