Екопроект спечели Imagine Cup България 2013

Екопроект спечели Imagine Cup България 2013
A A+ A++ A

За 11-а поредна година Microsoft организира глобалната академична инициатива Imagine Cup 2013, която цели да стимулира ученици и студенти да създават иновативни технологични проекти с потенциал да подобрят живота ни. На 26 март приключи и тукашният кръг на надпреварата, а победителят ще представи страната ни на световните финали през юли 2013 г. в Санкт Петербург. Тази чест ще имат младежите, обединени в отбор Vertigo, които успяха да спечелят журито с разработката си, която има за цел да стимулира шофьорите да спестяват гориво.

Проектът стартира с приложение за Windows Phone в комбинация с допълнителен OBD модул с Bluetooth (такива се предлагат в интернет на цена, започваща от 20 лв.) за автoмобили. Благодарение на получената информация за състоянието на автомобила приложението ще дава съвети в реално време за подобряване на техниката на шофиране (превключване на скоростите), което на свой ред ще доведе до спестяване на гориво. Ще има и игрален елемент, а освен това се планира възможност за трупане на точки за отстъпка в различни обекти. Зелената идея спечели надпреварата в категорията "Социалноотговорни каузи", където се състезава с 3 други проекта.

Другите 2 конкурента на Vertigo във финалния етап на локалното състезание бяха отборите на Umbra, победители в категория "Игри", и Creating Genres, които се отличиха в категория "Иновации". Umbra представиха зависима от местоположението фентъзи игра, която кара играчите да се разходят в реалния свят за интеракция с игровите персонажи или с други участници (малко като Ingress, но по-различна). Екипът на Creating Genres заложи на лесна за овладяване платформа за създаване на игри, която може да се ползва от всеки и без да са необходими специални технически умения.

За отпадналите обаче състезанието не свършва. От 15 април всички участници в тукашните финали могат да се включат и в онлайн класиране, където ще бъдат оценявани от международно жури. Ако то хареса някой от проектите, съответните отбори също ще могат да се включат в световните финали.

Тази година за мястото на български шампион кандидатстваха 25 идеи - най-високият брой в историята на Imagine Cup в България. До финалния етап на надпреварата бяха допуснати 8 отбора в категория "Иновации", 4 в "Социалноотговорни каузи" и 5 в "Игри", а общо за трите категории записаните студенти и ученици бяха повече от 200. За първи път тази година имаше и награда на медиите, която беше определена от представители на 9 издания, включително и от Mobilebulgaria.com. Те избраха екипа на Creating Genres. В журито, определило финалния победител, бяха Ивелин Моллов - победител в Imagine Cup България през 2011 г. с проекта Walk2Help; Мартин Кулов - няколко последователни години български представител в журито на световните финали на Imagine Cup, специалист в "Майкрософт" технологии и MVP (Most Valuable Professional); и Габриел Добрев - CEO на Haemimont Games, което е най-голямото студио за разработка на игри за Xbox в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници