Франция е готова да включи „Хизбула“ в черния списък

Франция е готова да включи „Хизбула“ в черния списък
България ще представи още доказателства за това, че ливанската ислямистка групировка „Хизбула“ стои зад атентата на летището в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Франция е готова да включи въоръженото крило на „Хизбула“ в европейския списък на терористичните организации, пише вестник „Таймс ъф Израел“, цитиран от агенция „Фокус“.

По време на среща в сряда френският външен министър Лоран Фабиюс е информирал държавния секретар на САЩ Джон Кери за решението на Париж.

Правителството на Франция  е решило да подкрепи идеята пред страните от ЕС в светлината на вероятното участие на „Хизбула“ в атентата срещу автобус с израелски туристи, който бе извършен през юли 2012 година в българския град Бургас. При атентата загинаха 7 души.

В началото на седмицата парламентът на Бахрейн прие закон за обявяване на ливанското движение за терористична организация и призова останалите страни от Персийския залив да последват примера му.

В сряда стана ясно, че България ще представи още доказателства за това, че ливанската ислямистка групировка „Хизбула“ стои зад атентата на летището в Бургас през 2012 г.

На 5 февруари България обвини „Хизбула“ за атентата през юли м.г., но много европейски правителства са предпазливи относно налагането на санкции на групировката с аргумента, че това може да засили напрежението в Близкия изток.

Марин Райков, който оглави назначения служебен кабинет, заяви, че България няма да инициира процедура в ЕС по вкарването на „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации. Някои страни от ЕС могат и да поискат това, но засега не са го сторили.

#Франция #"Хизбула" #ЕС #България #Бургас #Париж #Бахрейн #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници