И Германия иска „Хизбула“ в черния списък

И Германия иска „Хизбула“ в черния списък
Ханс-Петер Фридрих е заявил, че подкрепя забраняването на ливанската група в Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия подкрепя предложението ливанското шиитско движение „Хизбула“ да бъде добавено в списъка на ЕС с терористични организации, съобщава списание „Шпигел“, цитирано от агенция „Фокус“.

След разговори с представители на Американския еврейски комитет и експерти по въпросите на сигурността германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих е заявил, че подкрепя забраняването на ливанската група в Европа.

„Ако бъде потвърдено, че групировката „Хизбула“ е замесена в бомбената атака срещу автобус в България през миналата година, то ще има сериозни основания за включването на шиитската група в списъка с терористични организации“, посочва говорител на Фридрих.

Франция също е готова да включи въоръженото крило на „Хизбула“ в европейския списък на терористичните организации, пише вестник „Таймс ъф Израел“.

По време на среща в сряда френският външен министър Лоран Фабиюс е информирал държавния секретар на САЩ Джон Кери за решението на Париж.

Правителството на Франция е решило да подкрепи идеята пред страните от ЕС в светлината на вероятното участие на „Хизбула“ в атентата срещу автобус с израелски туристи, който бе извършен през юли 2012 година в българския град Бургас. При атентата загинаха 7 души.

На 5 февруари България обвини „Хизбула“ за атентата през юли м.г., но много европейски правителства са предпазливи относно налагането на санкции на групировката с аргумента, че това може да засили напрежението в Близкия изток.

#"Хизбула" #ЕС #тероризъм #Германия #Франция #България #Бургас #атентат #Ханс-Петер Фридрих #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници