50% от производителите на спиртни напитки били в сивия сектор

50% от производителите на спиртни напитки били в сивия сектор
Според проф. Моллов нерегламентираните количества алкохол отиват в селски и квартални кръчми и в ол-инклузив системите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Половината от производителите на спиртни напитки в България са в сивия сектор, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов, цитиран от „Фокус“.

Според Моллов голяма част от алкохола, който се употребява в България, се произвежда при нерегламентирани условия.

„В България реколтата от грозде е над 350 хил. тона, от тях над 150 хил. тона отиват някъде, но никой не знае точно къде. Дали се изпиват при домашни условия, или се предлагат нерегламентирано на пазара, не може да се каже със сигурност, тъй като не се контролира“, коментира Моллов.

Според него количествата алкохол отиват в селски и квартални кръчми, в ол-инклузив системите, по магистралите и пътищата и сподели, че „всичко това го виждаме ежедневно“.

Проф. Моллов смята, че „никой не прави усилия да пита тези, които продават нерегламентирано алкохол, кой носи отговорност и как е гарантирана безопасността при консумацията му“, давайки за пример, че при легалните производители няма как да стане грешка, защото „всичко това е ясно“.

„Това, което се вари в селските казани, няма контрол. Знае се, че при нелегалното производство няма как да бъде извлечен метиловият алкохол и човек може да се натрови“, коментира Моллов.

„Само с инцидентни проверки не може да се осъществява контрол. Проверките трябва да бъдат планирани и системни. Около 100-на са производителите на казани у нас. Чрез тях също би могло да се стигне до нелегалните производители на алкохол“, каза още проф. Пламен Моллов.

Той е на мнение, че има една криворазбрана политическа концепция, че това е социална програма, която дава възможност на хората да си докарват допълнително някой лев с домашно производство на ракия.

#проф. Пламен Моллов #алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници