Трайчо Трайков: Режим на тока няма да има

Трайчо Трайков: Режим на тока няма да има
Потреблението на електроенергия в момента не е много по-различно от същия период на миналата година, но сега цените на тока на международните пазари са различни и затова износът намалява, обясни бившият министър Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Режим на тока няма да има, обяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия по повод наложеното от Електроенергийния системен оператор ограничение на производството на електрическа енергия за всички производители в страната.

„Потреблението на електроенергия в момента не е много по-различно от същия период на миналата година, но сега цените на тока на международните пазари са различни и затова износът намалява“, обясни Трайков, цитиран от „Стандарт“.

„Не сме изправени пред режим на тока. Точно обратното - има свръхкапацитет“, коментира Трайков.

Принудителното спиране на мощности обаче води до загуби за съответните компании. Според директора на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения върху производството на електроенергия ще са 19 млн. лева.

Докато аз бях министър в кабинета на ГЕРБ, фотоволтаиците бяха 4-5 пъти по-малко, отколкото са сега, разясни Трайков.

Според бившия енергиен зам.-министър Явор Куюмджиев обаче ситуацията е критична.

Причината не е в цените в региона, а във въведената през юли 2012 г. такса пренос, която ликвидира българския износ.

Таксата беше повишена двойно от 18 на 36 лв. на мегават. Така българската електроенергия стана непродаваема на международните пазари, твърди той.

След въвеждането на таксата настъпи и големият бум на фотоволтаиците. Големият проблем с тях е, че според договорите с фотоволтаиците, с водните електроцентрали, с „Марица-изток 1 и 3“ произведеният от тях ток задължително се изкупува и влиза в енергийния микс, каза Куюмджиев.

#Трайчо Трайков #Явор Куюмджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници