Партии си искали по 10 000 лв. от ЦИК

Партии си искали по 10 000 лв. от ЦИК
Бисер Траянов заяви, че депозит се възстановява на партии, получили повече от 1% на вота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Някои от партиите, които поискаха да бъдат отписани от ЦИК, са си поискали обратно депозита от 10 000 лева. Това стана ясно от изявление на говорителя на ЦИК Бисер Траянов, цитиран от „Стандарт“.

ЦИК обаче посочи, че депозитът се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите. Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок. ЦИК отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство“ на Надежда Нейнски, „Обединена Социалдемокрация“, Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб „Екогласност“ на Емил Георгиев.

„Синьо Единство“ се регистрира в ЦИК в последния възможен ден, но след като не се разбраха с ДСБ за коалиция, внесе заявление в ЦИК за отказ от регистрация като партия. Малко след това от „Синьо единство“ заявиха, че няма да се явяват на изборите изобщо под каквато и да е форма.

Според комисията Изборният кодекс не предвижда такова правно действие. Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март, твърдят от ЦИК.

На изборите ще се явят 38 партии и 7 коалиции. Броят на партиите и коалициите идва, след като с решение от четвъртък ЦИК заличи регистрацията на коалиция „ВМРО-Орлов мост“ и отказа да заличи регистрацията на 5 партии.

#ЦИК #Бисер Траянов #"Синьо единство"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници