ПАСЕ: Изборите могат да помогнат, ако са честни и прозрачни

ПАСЕ: Изборите могат да помогнат, ако са честни и прозрачни
Трябва да направим необходимото и за да няма купуване на гласове, заяви Андреас Грос. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отношението на медиите трябва да се подобри в предизборната кампания. За мен е срамота, че партиите трябва да плащат за ефирно време и не е добре зрителите да възприемат това като платена реклама. Това заяви на брифинг ръководителят на гостуващата делегация на ПАСЕ у нас, швейцарецът Андреас Грос, цитиран от БГНЕС.

Освен него във форума участваха и членовете на предварителната наблюдателска мисия в България Мариета дьо Пурбе-Лундин (Швеция), Николай Вилумсен (Дания) и Лука Волонте (Италия).

Голям брой българи живеят в една почти безнадеждна ситуация. Вие сигурно знаете цифрите, които ще ви кажа, но от това те не стават по-добри, заяви той и напомни за размера на пенсиите, на заплатите, най-общо на тези от тях, които мерят качеството на живот. Безработицата се е увеличила двойно в сравнение с времето преди 4 г. и всичко това преля в протестите, които напълниха улиците на България, констатира гостът. Може да се каже, че не повече от 2% от българите са излезли по улиците да протестират, но от друга страна 90% от българските граждани са съгласни, че те имат основание.

Според Грос голям брой българи са изгубили доверие в партиите. И продължи: очевидно България се намира в криза, а демокрацията не е това, което хората очакват. Липсата на доверие не е само между хората и партиите, хората и институциите, а и на ниво институции и на самите партии. Едни избори са призвани да решат проблемите, а не да създават нови.

За да може обаче изборите да помогнат, те трябва да бъдат честни и прозрачни. За да се постигне това по един свободен начин, трябва да се видят резултатите. И това е задачата ни през следващите 5 седмици.

Съжаляваме, че турското малцинство няма право да провежда кампанията си на майчин език, защото съществува конвенция за правата на малцинствата, посочи Грос, на което медиите реагираха в края на изявлението му с довода, че в България по Конституция има официален език - българският.

Трябва да направим необходимото и за да няма купуване на гласове, продължи наблюдателят от ПАСЕ. Имаме молба към всички власти - да не оказват натиск върху какъвто и да е глас.

Грижа на ЦИК и другите служби е да направят така, че изборните списъци да бъдат точни и в тях да няма т.нар. мъртви души. Обръщаме се към всички с апела - нека тези избори да бъдат свободни и прозрачни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници