Темата за ДС е част от чалгата на прехода, смята премиерът

Темата за ДС е част от чалгата на прехода, смята премиерът
Членовете на правителството нямат нужда от шестмесечна индулгенция, категоричен е премиерът Марин Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Темата за принадлежност към бившата ДС е „част от чалгата на прехода“, обяви премиерът Марин Райков по повод обявеното в сряда досие на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов.

„Зам.-министър Божан Стоянов е проверяван през 2008 г. за принадлежност към Държавна сигурност и има документ, че данни за съпричастност няма. От 2008 г. нищо не се е променило в миналото на Стоянов“, подчерта Райков, цитиран от БГНЕС.

„В архивния масив и в публично оповестените документи няма негово съгласие да сътрудничи, няма и данни за извършена каквато и да е дейност от него, няма и данни за заличаване на документи. Наличните единствено картонче и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на Закона за досиетата“, коментира премиерът.

Той обясни, че Божан Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основа на издадения документ през 2008 година.

„Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да си променя становището по този конкретен случай при наличие на автентични доказателства“, подчерта Марин Райков

„Преди няколко дни поканих председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на комисията, но и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит от манипулации“, призна Райков.

Според него обаче членовете на правителството нямат нужда от шестмесечна индулгенция.

„Споделям мнението, че изискванията за проверка за принадлежност към Държавна сигурност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца“, подчерта Райков.

#Марин Райков #Божан Стоянов #Държавна сигурност #Евтим Костадинов #Комисията по досиетата #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници