Стратегията на ЕС за икономически растеж е провал, според проучване

Стратегията на ЕС за икономически растеж е провал, според проучване
Проучването е изработено по поръчка на финансовите министри на страните членки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегията на Европейския съюз за икономически растеж дотук е провал и няма да постигне нищо, ако не се предприемат решителни мерки, стагнацията ще се задълбочи.

Това показва проучване на базирания в Брюксел авторитетен неправителствен институт Bruegel по поръчка на финансовите министри на страните-членки, съобщава "Дневник".

"Голяма част от Европа страда от порочен кръг между малко подобряване на производителността, проточено във времето намаляване на задлъжнялостта, слаби банкови сектори и изкривени цени", се казва в текста.

Крайният резултат от тази комбинация допринася за отслабване на икономическия растеж и заплашва да се превърне в самозахранваща се стагнация, отблъскваща инвеститорите.

Поради тази причина политиците от ЕС трябва да предприемат решителни политически действия, много по-сериозни и ефективни, от това което се прави в момента.

Статистиката не е обнадеждаваща. Ако преди 30 години производството на 15-те страни от тогавашния ЕС е било с 15% по-голямо от това в САЩ, то през 2017 г. за същите тези държави то вероятно ще е със 17% по-малко.

Основната причина е, че кризата, която започна през 2007 г., намали производителността в Европа. Трудовите пазари с тромавата си структура, не успяха да реагират на ситуацията и това доведе до гигантски ръст на безработицата.

Освен това прекалено много се разчиташе на добре установили се фирми в традиционни индустрии, а в някои страни - на бума в строителството, което обаче е с ниска производителност.


#Европейския съюз #икономически растеж #Брюксел #ЕС #безработица #стагнация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници