Атанас Атанасов: Цветанов ще бъде отстранен от политиката

Атанас Атанасов: Цветанов ще бъде отстранен от политиката
Не съм изненадан от констатациите на прокуратурата, защото имаше достатъчно публична информация преди тази проверка, заяви Атанас Атанасов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не очаквам Цветанов да спази думата си, ако прокуратурата установи нарушения в МВР. Не за пръв път той е казвал едно и вършил друго, както и неговият началник Бойко Борисов, но след констатациите на прокуратурата Цветанов дали желае, или не желае, ще бъде отстранен от политиката заради това, което е правил.

Това каза за БГНЕС ген. Атанас Атанасов, бивш директор на НСС и общински съветник от ДСБ, след като прокуратурата оповести доклада от проверката в МВР за незаконно подслушване под ръководството на бившия вътрешен министър.

Бойко Борисов е човекът, който е допуснал грешка, той трябва да е бил или голям наивник, или е смятал за абсурдно да се установят нарушенията, след като е позволил Цветанов да ръководи политическата му кампания, каза още Атанасов. Така че трябва да си понесат отговорността, хората трябва да разберат, че това са господа, за които няма граници между законно и незаконно, коментира той.

Изключително важно е прокуратурата да продължи своята работа и да се потърси наказателна отговорност не от изпълнителите на тези нарушения, а от поръчителите, категоричен бе Атанасов. „А поръчителите са от политическото ръководство на МВР начело с Цветан Цветанов. Това са хората, срещу които трябва да започне наказателно производство, за да се изясни тази злоупотреба, а не сега да се хвърлят в публичното пространство някакви служители на ниско ниво“, заяви той.

Не съм изненадан от констатациите на прокуратурата, защото имаше достатъчно публична информация преди тази проверка, че в МВР се злоупотребява, и то тежко, с използването на СРС, каза още Атанасов. „Имаше констатации от парламентарната подкомисия за контрол над СРС-тата, че процедурите се нарушават грубо. Скандалът, който избухна с подслушването на Ваньо Танов и „Мишо Бирата“, тогава стана ясно, че в МВР извън правилата е създаден механизъм за събиране на информация за висшите етажи на политиката“, припомни той.

Сега тази проверка потвърждава тези данни, добави бившият началник на НРС. Обществото ще разбере кой е поръчителят, каза още той.

Явно служителите, които са изпълнявали разпореждания на най-високо ниво от МВР сега са изплашени и търсят начини да избягат от своята отговорност. Но аз съм сигурен, че ще дойде време, когато тези хора ще разкажат кой им е разпореждал, за да не се търси от тях отговорност, допълни Атанас Атанасов. „Въпросът е да се извърши разследване, обективно, всестранно и пълно, и да се установят обстоятелствата, които плачат за поръчителство. Тоест, че службите са изпълнявали разпореждания от най-високо ниво в министерството – политическото ръководство“, каза още Атанасов.

БГНЕС припомня, че на 29 март Цветан Цветанов нахлу в студиото на бТВ, където бе гост лидерът на опозицията Сергей Станишев. Тогава той каза, че ако в МВР имало нарушения и незаконно подслушване, той ще напусне политиката и ще се извини пред всички български граждани.

#избори #подслушване #МВР #ДСБ #Атанас Атанасов #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници