Кипърският главен прокурор поиска проверки за изнесените милиони

Кипърският главен прокурор поиска проверки за изнесените милиони
ЕС и МВФ ще предоставят на Кипър кредит в размер на 10 милиарда евро. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Кипърският главен прокурор Христала Йоргадзи поиска от данъчните служби да извършат проверки за изнесените милиони от депозити на острова преди решението на Еврогрупата за данък върху тези спестовни сметки.

Става въпрос за огромните суми, които шест хиляди клиенти на кипърските банки са изнесли във Великобритания от 1 до 15 март.

Според главния ревизор на страната проверките за неплатени данъци трябва да станат в рамките на ефикасни мерки, за да могат да бъдат събрани. Неплатените данъци в Кипър възлизат на 970 млн. евро, съобщи БТВ.

Припомняме, че на 25 март бе постигнато споразумение на срещата на Еврогрупата, според което ЕС и МВФ ще предоставят на Кипър кредит в размер на 10 милиарда евро в замяна на преструктуриране на водещите банки в страната.

Междувременно финансовият министър на острова Харис Георгиадис съобщи, че от 10-те милиарда евро, които предоставят кредиторите, 7,5 милиарда ще се използват за покриване на финансовите задължения на държавата, а 2,5 милиарда евро - за рекапитализацията на кипърските банки.

#Кипър #ЕС #Харис Георгиадис #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници