Сакскобургготски: Помогнах на България в труден момент

Сакскобургготски: Помогнах на България в труден момент
Съдбата реши така, че на 25 април 2005... подписах договора за присъединяването на България към ЕС, припомня за руската преса бившият български премиер Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Присъединяването на България към Европейския съюз беше един от приоритетите на моето правителство и стратегическа цел на София. Удовлетворен съм, че успях да помогна на родината си в труден момент за нея. Това заяви в интервю за „Ехо Планеты“ бившият български монарх (1943-1946) и министър-председател (2001-2005) Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

В обширното интервю бившият български премиер разказва за своето завръщане в България и управлението си, за отношенията с Русия, своето семейство, контактите с европейската аристокрация и кралски дворове, както и за исторически събития от Втората световна война (1939-1945).

Бившият български премиер споделя, че се е завърнал окончателно в родината си през 2001, след като я е посетил през 1996 за пръв път след почти половинвековно изгнание. „Спомням си срещата, когато хиляди хора излязоха на улиците, за да приветстват своя монарх. Обикновени и непознати граждани споделяха спомените си за България отпреди войната, за управлението на цар Борис ІІІ... Тогава почувствах, че въпреки пропагандата хората са запазили добри чувства към моите родители. Тези чувства са се предавали от поколение на поколение в много семейства. Българите пазеха фотографии, сувенири, напомнящи им за младостта. А заради тях са рискували да бъдат репресирани...Така че моето завръщане беше много емоционално“, споделя Симеон Сакскобургготски.

Той е щастлив, че е успял да види края на Студената война и рухването на Берлинската стена през 1989. „Щастлив съм, че не само успях да стана свидетел на всичките тези революционни процеси, но и имах възможността да съдействам за завръщането на България в европейското семейство. А затова е мечтал още моят дядо Фердинанд І (1887-1918), когато през 1908 г. е обявил независимостта на България.

Съдбата реши така, че на 25 април 2005... подписах договора за присъединяването на България към ЕС. Това беше един от приоритетите на моето правителство и стратегическа цел на България“, заяви бившият премиер.

На въпрос как е успял да съчетае едновременно две неща – да бъде бивш монарх и действащ министър-председател, Симеон Сакскобургготски отговаря: „Понякога се шегувам, че нося две шапки на главата си. Да, имаше такъв момент на съчетаване на исторически и чиновнически статут. Но не мисля, че тук трябва да се търси някакво противоречие. Напротив, винаги съм смятал, че е важно как човек служи на своята родина. Когато поех тази голяма отговорност, страната се разкъсваше от двуполюсен партиен модел. В обществото се чувстваше напрежение. Беше необходимо да се стабилизира държавата, да се привлекат чужди инвестиции, да се осигури значителна подкрепа за реформите. Трябваше да се укрепи международният престиж на България“.

Симеон Сакскобургготски изпитва удовлетворение, че като български гражданин е „успял да помогне на родината си в труден за нея момент“. По отношение на евентуалната перспектива за реставрация на монархията в България той подхожда предпазливо.

„Не е тайна, че съвременните европейски монархии се развиват успешно, но там имат висок жизнен стандарт, гражданите са защитени социално. Там демокрацията се е утвърдила отдавна. Но дали българското общество е готово да се възстанови монархията – това е съвсем друг въпрос“.

Бившият премиер коментира и двустранните отношения с Русия: „Отношенията между София и Москва трябва да се поддържат и развиват във всички сфери, защото нас ни свързват историята и православната вяра“. Той изрази задоволството си от факта, че днес България и Русия са преминали към прагматични отношения с оглед на взаимните си интереси.

„С удоволствие си спомням своето официално посещение в Москва. До ден-днешен поддържам контакти с руските политици и дипломати и виждам, че потенциалът на икономическите и културни връзки е далеч по-голям от достигнатото“, заявява Симеон Сакскобургготски и добавя, че „като политик и монарх винаги съм се стремял да открия аспектите, които обединяват хората“. Според него именно такъв подход би бил най-полезен и ефективен, отколкото конфликтите и споровете.

Коментирайки широко разпространената версия за отравянето на цар Борис ІІІ (1918-1943) след посещение при фюрера Адолф Хитлер, Симеон Сакскобургготски заявява: „Отравянето така и не беше доказано. През изминалите години бяха положени много усилия за откриване на истината, но всички те бяха неуспешни. Като прагматик се старая да се придържам към фактите, а не към митовете. Малцина са тези, които помнят днес, че по време на Втората световна война цар Борис направи много за спасяването на българските евреи...“.

Симеон Сакскобургготски разказва и за голямото си семейство. „Горд съм, че с моята съпруга, царица Маргарита, успяхме да възпитаме добри деца, да им осигурим необходимото образование. Сега всеки един от тях има професия, кариера, семейство. Повечето ни деца живеят в Мадрид. Когато им се появи възможност, посещават България, където откриват нови красиви места...“.

#Симеон Сакскобургготски #ЕС #България #Борис Трети #Москва #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници