Италианският президент прие да се кандидатира за втори мандат

Италианският президент прие да се кандидатира за втори мандат
87-годишният Джорджо Наполитано прие да се кандидатира за втори мандат като президент. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Италиански президент Джорджо Наполитано прие да се кандидатира за втори мандат, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. По-рано 87-годишният ветеран беше обявил, че не възнамерява да приеме подобно предложение заради възрастта си.

Главните италиански партии, които в пет тура не успяха да изберат приемник на Наполитано, го помолиха да се кандидатира, за да се излезе от политическата безизходица.

"В този момент се ръководя от чувството, че не мога да не поема отговорностите си, които имам пред страната. Вярвам, че моят жест може да породи подобно поемане на отговорност", заяви Наполитано в комюнике, цитирано от ДПА.

Много от бюлетините, пуснати на съботното съвместно заседание на двете камари на законодателния орган в Рим, се оказаха празни. А за успешен избор са необходими 504 положителни вота.

По принцип 7-годишният мандат на Наполитано изтича на 15 май. Според конституцията на Италия изборите за нов държавен глава започнаха в четвъртък на съвместно заседание на Камарата на депутатите и Сената в националния парламент с участието на делегати от всички области на страната.

#Джорджо Наполитано #Италия #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници