Плевнелиев: Съзнаваме, че имаме проблем с подслушванията

Плевнелиев: Съзнаваме, че имаме проблем с подслушванията
Не сме перфектни, но искаме да подобряваме системата и да се учим от грешките, посочи президентът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не само американските власти, ЕС, а и вътре в България съзнаваме, че имаме проблем. Но една част от решението е да посочиш проблема. Така отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос на БГНЕС как ще оцени критиките, които се съдържат в доклада на държавния департамент по отношение на безнаказаността на подслушванията.

Самият аз също го направих и вярвам, че 42-рото НС ще има задачи по темата, добави президентът. Дали е имало предпоставки обаче за нерегламентирано подслушване, зависи днес и от прокуратурата, продължи той. Тя трябва да излезе със своите анализи. Ние ще се съобразим с тях, а служебното правителство ще направи каквото може да пренапише правилата вътре в МВР и в други институции.

Не сме перфектни, но искаме да подобряваме системата и да се учим от грешките, посочи президентът. Затова очаквам конкретни данни, становища и заявявам, че когато видим тези нередности, моментално ще реагираме и ще се съобразим и ще пренастроим механизмите за добро, отговори той на въпрос на друга медия. Жалко, че българските политици вярват, че това е един добър начин да станеш важен, значим и да натежи в твоя полза за изборната кампания, коментира той темата защо точно в предизборен период се появи скандалът с подслушването.

Този извод президентът си е направил и по време на неговата предизборна кампания през 2011 г., като допълни, че лично той не е привърженик на такива методи, и вярва, че народът е мъдър, познава и вижда проблема и очаква отговорно решение с оглед на националните приоритети.

Хората трябва да са убедени, че не само политиците, но и самите те не са подслушвани незаконно, каза президентът. Системата ще бъде подобрена, проблемът с подслушването няма да бъде забравен, а аз поемам ясен ангажимент, когато се събере новото НС, да отида в първите дни пред депутатите и да им кажа: не забравяйте проблема със СРС-тата, с водната реформа, за нереформирания сектор сигурност и други. Тези неща са важни, очаквам решения. И ако те не действат, забравят, аз ще им напомням. Мандатът ми е до 2017 г., подчерта Плевнелиев.

Вътрешният министър Петя Първанова отказа да коментира подробности около освобождаването на дъщерята на Евелин Банев – Брендо. Първанова нито потвърди, нито отрече дали е даван подкуп, или не, както и дали сумата е 500 000 евро, за която се говори, че е платена за освобождаването на Лара Банева.

#Росен Плевнелиев #Петя Първанова #Лора Банева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници