"Икономист": Свободата на медиите в България е накърнена от политически и корпоративни интереси

"Икономист": Свободата на медиите в България е накърнена от политически и корпоративни интереси
Еврокомисар Нели Крус се срещна с представители на българските медии през септември 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България трайно е последна от страните-членки на Европейския съюз в класацията за свобода на медиите. Страната ни е на 87-о място в най-новия годишен индекс за свобода на медиите на Репортери без граници, докато през 2006 г. заемаше 35-о място, коментира списание "Икономист", цитирано от БГНЕС.

Един от най-обсъжданите въпроси в българските медии е накърнената медийна свобода.

"Налице е нарастваща загриженост, че голяма част от медиите се оттеглиха от основната си функция да информират обществеността по съответните теми", заяви медийният експерт Нели Огнянова.

Анализ на експерта сочи, че медиите често служат на политическите партии и различни икономически групи.

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека се посочва, че медийната среда в България е влошена заради политически и корпоративен натиск.

"Печатни и електронни медии бяха критикувани на държавно и международно ниво за липсата на яснота около собствеността и финансирането си, както и за поддаване на икономическо и политическо влияние", се посочва в документа.

За една година България е слязла със 7 места в класацията за свободата на медиите на “Репортери без граници” и вече заема 87-ата позиция.

Дори в огромна част от африканските държави словото се радва на повече свобода – като например в Танзания, Бенин , Лесото, Того, Кения, Замбия и др.

Това показва редовният годишен доклад на организацията, публикуван в края на януари, който изчислява индекса на медийна свобода на всяка държава.

Проблемите със свободата на медиите в България стават все по-важни дори и на европейско ниво.

"Този въпрос е личен приоритет за мене", заяви през 2012 г. еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, в чиито ресор попадат и медиите.

#медии #Свобода #Европейския съюз #Държавния департамент на САЩ #Нели Крус #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници