Изследване: ГЕРБ – 24,1%, БСП – 18,2%

Изследване: ГЕРБ – 24,1%, БСП – 18,2%
A A+ A++ A

24,1 процента биха гласували за ГЕРБ, 18,2 процента за Коалиция за България, а 6,1 процента – ДПС. Това каза Юлий Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг, на пресконференция на тема „Електорални нагласи три седмици преди изборите“, предаде агенция „Фокус“. Партия „Атака“ би получила 4,8%, „Движение България на гражданите“ - 4,4%, а Националният фронт за спасение на България (НФСБ) – 1.8 процента. „НФСБ засега не минава бариерата, за да влезе в парламента, но е близо“, посочи Павлов.
Резултатите са от изследване, проведено в периода от 12 до 18 април сред 1014 пълнолетни граждани на България.

22,6 процента от запитаните биха посочили за премиер Бойко Борисов, 7,6 процента биха избрали Сергей Станишев, 6,7 процента биха посочили Пламен Орешарски, 3,7 процента – Волен Сидеров, 2,3 процента – Георги Първанов, 2,1 процента за Меглена Кунева.

Според 43 процента от участниците в изследването ще има нарушения в някои райони, но те няма да променят изборния резултат. 46 процента от запитаните смятат, че ГЕРБ ще спечели изборите.

83,9 процента заявяват, че не биха приели да гласуват за определена политическа сила срещу парично възнаграждение. Психологът Владимир Полеганов заяви, че много от хората биха излъгали и биха казали, че не биха продали гласа си.

„Няма да си загубите гласа, ако гласувате за малка партия. Ще помогнете на тази партия да се стабилизира, да вземе 1 процент, да получи държавна субсидия и следващия път да влезе в парламента“, посочи Юлий Павлов. По думите му 15 процента още не са решили дали ще гласуват, но симпатизират на някоя партия. „Има и 15 процента, които не са решили за кого ще гласуват и се колебаят между големите партии“, заяви Павлов.

„Не виждам практически шанс за двупартийно правителство“, каза още той. „Потенциал за партия на протестиращите има, но проблемът, че няма такава партия, е личностен. Няма достатъчно убедителни лица, които да се наложат и да поведат, те не се разбират и помежду си. Няма изгледи да се получи такава единна партия нито преди, нито след изборите. Скептичен съм партия на протестиращите да успее да премине бариерата“, посочи Юлий Павлов.

„45 политически субекта да участват на изборите е прекалено много. Българското общество вече мина през този етап на прекалено много партии, които разводняват политическия живот. Бариерата за участие на избори трябва да бъде вдигната, и то не чрез подписи“, допълни Павлов.

Резултатите от изследването сочат още, че Българската православна църква, президентът и армията имат положителен рейтинг на обществено доверие. Най-високо е доверието към еврокомисаря Кристалина Георгиева, президента Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов, Марин Райков, Цветан Цветанов, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Меглена Кунева, каза Полеганов. Според резултатите от изследването доверието е най-ниско към прокуратурата, съда, правителството и полицията.

„Електоратът на БСП явно е раздвоен. Част от него иска Сергей Станишев да бъде премиер, независимо от изявлението му, че няма да е премиер, друга част искат Пламен Орешарски да е премиер“, посочи Юлий Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг. По думите му има четирима политици, при които недоверието е над 50 процента – Иван Костов, Волен Сидеров, Яне Янев и Лютви Местан.

Най-големите успехи на ГЕРБ са строежът на магистрали и пътища, управление на средствата по еврофондовете и програмите на ЕС, строителството на обществени сгради, сочат още резултатите. Други успехи на ГЕРБ са борбата с престъпността, строежът на метрото, програмите на ЕС, справянето с корупцията. Обществото е посочило като най-голям неуспех на управлението на ГЕРБ ниските доходи и безработицата. „Първите три дни от изследването преминаха преди избухването на скандала с подслушванията. Той не е оказал силно влияние върху резултатите“, посочи Павлов. „Картината има известни подобрения спрямо миналата година. Намалял е броят на песимистите и се е увеличил броят на тези, които казват, че положението им ще остане същото“, каза още Юлий Павлов.

#избори #ГЕРБ #БСП #Атака #Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници