Курумбашев: НДК трябва да бъде управляван от творците

Курумбашев: НДК трябва да бъде управляван от творците
Културата не може да бъде обект на това, че се е сменило определено правителство, заяви на среща с творци в София Петър Курумбашев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Културата е в разходната част на бюджета, но е неприемливо към бюджетирането на културата да се прилага чисто касапски подход – ако нещо е губещо, ще го закрием. Това каза кандидат-депутатът от листите на Коалиция за България Петър Курумбашев по време на среща с представители на творческите съюзи в България, предаде БГНЕС.

По време на срещата той цитира редица статистики, като по негова информация през 2009 г. за култура са отделени 0.6% от БВП, като този процент спада до 0.5% през 2013 г. С това бюджетиране и наказателна политика беше провеждана и към една от държавните медии - БНР, отбеляза бившият депутат.

През последните 20 години направихме всичко възможно да разградим нашата държава, в момента виждаме резултатите от това, каза още Курумбашев. Пред събралите се културни дейци той от името на своята коалиция обеща, че ако спечелят, ще увеличат средствата за група „Култура“ в държавния бюджет до предишните най-високи стойности - 0.7%от БВП , а до края на мандата да достигне до 1%.

Кандидат депутатът от гражданската квота на Коалиция за България също така бе категоричен, че НДК трябва отново да стане публична държавна собственост, а не публична частна, както е в момента.

„Никой не може да си мечтае, да прави някакви планове, да си помисли дори как тази сграда може да стане обект на частен интерес“, заяви Курумбашев. Има неща, които сме длъжни да заградим с червена линия и да кажем, че за тях дори няма да се водят разговори, добави той.

Курумбашев предложи също така управлението на НДК да бъде прехвърлено на творческите съюзи или ако управлението се извършва от съвет, като мажоритарно представени в него да са творците, а не държавата.

Културата не може да бъде обект на това, че се е сменило определено правителство, поясни тезата си Курумбашев.

Не може да живеем в една обстановка, в която всичко се мери в килограми нарязана лента, заяви Георги Стоянов, председател на Съюза на филмовите дейци. „Не ми се иска дори да разсъждаваме върху бюджет за културата, който е по-малък от допустимата статистическа грешка за държавния бюджет“, добави той. Това, което продължава да се срива, не просто трябва да бъде защитено, а да получи нов самостоятелен живот, каза още Стоянов. Трябва да излезем от този хаос, тази каша, да се види, че културата е психическото здраве на нацията и за него трябва да се полагат същите грижи като за здравеопазването, призова той.

„В последните 20 години творческите съюзи са на автопилот“, отбеляза Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите. „Неслучайно те преди бяха обгрижвани от централизираната държава, но в тази ситуация на пазарната култура, която засяга всички аспекти, те не бяха подпомогнати по никакъв начин“, смята архитектът. „В целия свят творческите съюзи се поддържат от своите държави, тук не става въпрос за обгрижване на едно крехко дете, а когато подадем нашите виждания за това как трябва културата да се развива, да получим съответната чуваемост“. каза още Бакалов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници