Организации „ин витро“: Бог обича всички свои чеда

Организации „ин витро“: Бог обича всички свои чеда
„Наша основна цел е обединяване на хората и сваляне на клеймото на безплодието като наказание за грехове, което от векове религията налага най-вече върху жената“, заявиха от организациите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бог обича всички свои чеда, независимо как са заченати, се казва в позиция на Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Искам бебе“.

Тази позиция е публикувана по повод становището на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) за асистираната репродукция и сурогатното майчинство.

Безплодието е заболяване, признато от Световната здравна организация (СЗО) и включено в Международната класификация на болестите с кодове N46 Безплодие при мъжа и N97 Безплодие при жената.

Съвременната медицина предлага лечение на тези заболявания, включително и с методите на асистираната репродукция.

Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Искам бебе“ не могат да препоръчват отказ от лечение по никакви, в това число и религиозни съображения.

„В становището на Светия синод на БПЦ се излагат редица факти за същността, методите и принципите на асистираната репродукция, които са изопачени и неверни. Предполагаме, че те са взети от недостоверни източници и това в голяма степен предопределя тълкуванието на Светия синод“, заявяват в позицията си от двете организации.

Организациите непрестанно работят за повишаване информираността на обществото за истинската същност и причините за безплодието, за неговата профилактика и начините за лечението му.

„Наша основна цел е обединяване на хората и сваляне на клеймото на безплодието като наказание за грехове, което от векове религията налага най-вече върху жената. Ролята на църквата в 21. век би трябвало да бъде обединяваща, а не разделяща“, се казва още в позицията.

Становището на двете организации завършва с думите: „Ние вярваме, че Бог обича всички свои чеда, независимо как са заченати“.

Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Искам бебе“ са организациите, която обединяват всички хора с репродуктивни проблеми в България, независимо от тяхното вероизповедание.

#България #ин витро #сурогатно майчинство #безплодие #СЗО #Световната здравна организация #БПЦ #Българската православна църква #Светия синод #Фондация „Искам бебе“ #Бог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници