Готвят сериозно поскъпване на цигарите

Готвят сериозно поскъпване на цигарите
Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към Европейския съюз относно размера на акциза върху тютюневите изделия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Покачването на цените няма да подмине и цигарите. Цената на една кутия цигари ще скочи с между 69 и 80 стотинки през следващите 4 години заради акцизите, изисквани от Евросъюза, сочи анализ на Industry Watch.

Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към Европейския съюз относно размера на акциза върху тютюневите изделия, съобщава „Стандарт нюз“.

Те предвиждат до началото на 2017 г. общият акциз върху цигарите у нас да бъде поне 60% от среднопретеглената продажна цена на дребно, като акцизът не трябва да бъде по-малко от 90 евро за 1000 цигари.

Новите управляващи ще трябва да вземат непопулярното решение да вдигнат цените на цигарите още от другата година или да прехвърлят „горещия картоф“ на следващото правителство.

Икономистът Лъчезар Богданов предупреди пред Нова телевизия, че рязкото увеличение със сигурност ще бъде свързано със стимулирането на контрабандата и че по-ефективният контрол ще бъде задължителен.

#цени #цигари #Европейския съюз #Европейския съюз #Лъчезар Богданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници