8 търговски вериги ще раздават храна на бедни по Великден

8 търговски вериги ще раздават храна на бедни по Великден
A A+ A++ A

Осем от големите търговски вериги ще дарят пакети със суха храна на хора в нужда по време на Великденските празници по инициатива на премиера Марин Райков.

16 обществени трапезарии ще осигуряват топла храна за най-нуждаещите се.

„Лансирах инициатива, която нарекох условно "Солидарност". Тя имаше за цел да се обърнем към нуждите на най-уязвимите. Немалка част от големите търговски вериги откликнаха на моя призив за подпомагане на социално слабите в България. Те предоставиха съществени дарения, приготвиха пакети суха храна с достатъчно дълъг срок на годност", обясни пред журналисти в Министерски съвет премиерът, цитиран от "Фокус".

Пакетите със суха храна ще бъдат раздадени на хора, регистрирани в обществени трапезарии. Очаква се това да стане до края на работния ден.

"От общо 27 области са осигурени дарения в 20 области за периода на празниците. Категорично бих желал да обърнем гръб на деструктивното говорене и да видим това, което се прави за да посрещнем очакванията на обикновените граждани", допълни Марин Райков.

От МТСП уточниха, че пакетите с храна са осигурени от търговските вериги „Фантастико”, „Метро”, „Кауфланд”, „ЦБА”, „Карфур”, „Била”, „Т Маркет” и „Лидъл”. От министерството съобщиха още, че 16 обществени трапезарии ще осигуряват топла храна за най-нуждаещите се през почивните дни от 1 до 6 май 2013 г.

Общините, в които ще бъде осигурен обяд за бедните, са: Банско, Завет, Исперих, Лозница, Алфатар, Рудозем, Ямбол, Ардино, Варна, Велико Търново, Кърджали, Силистра, София, Казанлък и Хасково.

Няма да работят трапезариите в Шабла, Тутракан, Девин и трапезариите на БЧК в Пловдив и Бургас. Още 119 обществени трапезарии днес раздават еднократно пакетирана храна.

Пакетът съдържа козунак, захар, олио, брашно, макарони, консерви и боб.

Държавата ще предприеме всички необходими мерки социалните трапезарии да не бъдат закрити, заяви Марин Райков.

"В страната има 133 социални трапезарии за близо 10 000 души, от които 1 200 деца", каза той.

NOVINITE.BG припомня, че преди дни Марин Райков лансира идеята, бедните хора да пазаруват с валчери за отстъпки в големите търговски вериги.

#помощи #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници