Местан поиска млади турци в МВР, ДАНС и армията

Местан поиска млади турци в МВР, ДАНС и армията
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Карате ме да се чувствам най-гордият председател на партия в България, защото днес единствено Движението за права и свободи може да събере под своите знамена, независимо дали е студено, вали или пече жежко слънце, 20 000-30 000 души. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан на митинг-събора в с. Пристое по повод навършването на 24 години от събитията в община Каолиново, предаде радио „Фокус”-Шумен.

Местан декларира от името на централното ръководство на ДПС, че ще бъдат заведени дела за отмяна на смъртните актове на загиналите по време на тези събития. Причината за това е, че в смъртните актове на разстреляните в с. Пристое, с. Медовец, с. Климент и в други села, в Родопите през зимата на 1984-1985 г. е записан като причина за смъртта сърдечен разрив.

„В актовете коректно трябва да бъде записано: разстреляни от „калашниците” на тоталитарния режим в името на правата и свободите, в името на демокрацията на България”, заяви Местан, който допълни, че тези събития трябва да бъдат отбелязват не само от ДПС, но и от другите политически сили. Лидерът на Движението за права и свободи каза още, че ще се настоява тези събития да се отбелязват с държавен протокол, защото жертвите са загинали за свободата на България. В дълг към тяхната жертва са не само етническите турци и мюсюлмани, а цялото демократично гражданско общество на съвременна европейска България.

„Нашият дълг към паметта на жертвите ще е отдаден, само ако младите хора намерят своето място в демократичното общество у нас като равноправни български граждани. Ако заменим онзи манталитет, съгласно който някои продължават да ни третират като хора второ качество”, отбеляза Местан. Той попита защо млади етнически турци не носят полицейски униформи, не са офицери в армията, в МВР, в ДАНС, в другите специални служби. Те могат да работят там и сега, но това ще се случи когато настъпи истинската демокрация в България.

"Това е генералната, стратегическа цел на Движението за права и свободи - България да се превърне не само формално, а реално в европейска държава, в която и малцинствата да намерят своето място - свободни, сигурни и равноправни. Това е накратко предизборната платформа на Движението за права и свободи”, каза още Лютви Местан.

#Лютви Местан #ДПС #МВР #ДАНС #армия #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници