Михаил Константинов: Паралелното преброяване може да доведе до грешен резултат

Михаил Константинов: Паралелното преброяване може да доведе до грешен резултат
Константинов коментира, че в момента партиите се доближават една до друга, но разликите между тях остават. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Методиката за изчисляване на изборите понякога не работи и това може да доведе до объркване при изчисленията за изборите“, заяви математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на бТВ.

Според него проблемът не е софтуерът, а е алгоритъм, който понякога обърква сметките.

„В много протоколи има грешки, комисиите примерно пишат 2 + 2 =5, а после РИК ги кара да се поправят. След това секционните комисии си оправят техническите грешки, но това значи, че ще има различни числа“, поясни той.

Изводът е, че фирмата ще анализира и работи със секционни протоколи, които не са поправени и с неверни данни. Математикът смята, че въпреки различните числа се надява да няма разлика в мандатите, защото това би се счело като манипулация.

По думите на експерта другият проблем може да дойде от задължителното копиране на протоколите. Според него те са за добро, но хаосът, който ще доведат, ще е за лошо. Той очаква някои от секционните комисии да не успеят да реализират тази част от закона и в някои комисии да няма копия. Константинов обаче не смята, че подобни нарушения биха станали повод за искане да бъде касиран вотът.

В заключение, като прогноза за вота проф. Константинов коментира, че в момента партиите се доближават една до друга, но разликите между тях остават.

#Михаил Константинов #РИК #Избори 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници