Задава се „бебе рецесия“ в ЕС

Задава се „бебе рецесия“ в ЕС
Според Евростат нивото на раждаемост се връща към най-ниските си нива. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

За опасност от „бебе рецесия“ в Европейския съюз, на фона на икономическата криза, алармира анализ на Евростат за зависимостта между кризата и раждаемостта.

В България, заедно с още 22 страни от ЕС, се отчита намаление на раждаемостта, сочи статистиката, цитирана от БТА. Едва пет страни от ЕС - Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швейцария, имат положителни тенденции в раждаемостта през 2012 г.

Според Евростат нивото на раждаемост се връща към най-ниските си нива и в почти всички страни от Източна Европа, които през последните години са станали членки на ЕС.

За България данните на НСИ показват значителен спад на раждаемостта през последните няколко години. През 2009 г. у нас са се родили около 80 000 бебета, през 2010 г. - около 75 000, през 2011 г. - около 70 000, а миналата година техният брой е 69 000 - с 1725 деца по-малко от предходната година.

Населението на България с около 7,2 млн. души представлява около 1,5% от населението на Европейския съюз.

Като основни причини за ниската раждаемост експерти посочват два фактора - икономическата криза, която се отразява на материалното благополучие на домакинствата, и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години, най-активната за възпроизвеждане на населението.

#Евростат #България #Европа #ЕС #Ирландия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници