Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова напуска след изборите

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова напуска след изборите
Най-реалистичният срок, в който мога да се оттегля, е 26 юни, преди това имам отговорности в комисията, които няма как да пренебрегна, обясни Негенцова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителят на Централната избирателна комисия от квотата на БСП Ралица Негенцова напуска комисията след изборите, съобщи „Медиапул“.

В четвъртък юристката встъпва в длъжност председател на Висшия адвокатски съвет, за която бе избрана в края на февруари тази година.

Говорителят на комисията няма несъвместимост в двете длъжности нито по Изборния кодекс, нито по Закона за адвокатурата, но смята, че не може да смесва отговорностите. Тя обаче няма да напусне комисията преди изборите, за да не настане хаос.

„Най-реалистичният срок, в който мога да се оттегля, е 26 юни, преди това имам отговорности в комисията, които няма как да пренебрегна“, обясни тя.

Негенцова трябва да подаде оставка пред Централната избирателна комисия, която трябва да я депозира в президентството, а впоследствие държавният глава да назначи с указ нов член на комисията, посочен от БСП.

Социалистите към момента обмислят два варианта за нейни заместници – и двамата евентуални кандидати са бивши членове на ЦИК през годините. Първият е юристът Александър Андреев, а другият математикът Александър Петров, твърдят запознати.

#БСП #Ралица Негенцова #Висшия адвокатски съвет #Централната избирателна комисия #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници