България готова да предприеме реципрочни мерки срещу турските тирове

България готова да предприеме реципрочни мерки срещу турските тирове
Граничният пункт при Капъкуле – Капитан Андреево Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Вдигната е блокадата на ГКПП „Капитан Андреево“. Това каза Валентин Божков, изпълнителен директор на „Автомобилна администрация“, предаде агенция „Фокус“. Той посочи, че протестиращите превозвачи са уведомени преди буквално 5 минути за разговорите, които са проведени с турската страна заради пречките, които комшиите създават на нашите тирове. „Съгласували сме, че сме готови да приемем реципрочни мерки срещу чуждестранните превозвачи, включително турските, в отговор на тази мярка“, каза Божков.

Според родните превозвачи български камиони стоят по 40 часа на граничните пунктове с Турция заради бюрократични проблеми. Според Васил Пиронков, зам.-председател на Асоциацията на автобусните превозвачи и член на АЕБТРИ, проблемите им са започнали миналата година, но положението се усложнява. Изпратена е „депеша“ от министерството до турските митници - всеки един български камион да бъде щателно проверяван, дори за най-малките документи. Това се е наложило след направен анализ от страна на турските митници, само за превозите от български и турски превозвачи.

Анализът показал, че при 57 хиляди износа на стоки, произведени в Турция, делът на българските превозвачи, които са изнесли стоки за 2012 година, е 45 хиляди товарни автомобила. Делът на турските превозвачи е 12 хиляди автомобила. През април турските министерства на транспорта и на икономиката са внесли закон, който е приет, и според него - трябва да се изравнят дяловете на превози приблизително на около 28–29 хиляди между двете страни, обясни Пиронков.

Получено е уверение от митническите власти, че те ще алармират и турското министерство на транспорта за поставения проблем и че ще ни съдействат всячески, допълни Валентин Божков.
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова съобщи, че в най-скоро време ще бъде поискана среща с министъра на транспорта на Турция.

„Имаше реалната опасност блокадата да продължи следващите дни и да се разпространи на другите контролно-пропускателни пунктове. Преди 2 часа направихме последна среща с представители на турската страна. Бяхме заедно с нашите превозвачи, които поставиха своите искания, проведохме разговори с турската страна. Ще бъде поискана среща с министъра на транспорта в Турция в най-скоро време. Докато не се проведе тази среща, от страна на митницата и на границата с Турция ще се прекрати това необосновано репресиране на българските превозвачи“, каза Албена Лазарова.

#ГКПП Капитан Андреево #Капъкуле #тирове #превозвачи #протест #блокада #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници