12% готови да продадат гласа си и не се срамуват от това

12% готови да продадат гласа си и не се срамуват от това
Високият дял на колебаещи се и многото хора, които отказват да обявят за кого ще гласуват, могат да обърнат вота. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

„12% от избирателите са склонни да продадат гласа си и не се свенят да декларират това в изследване“, обяви директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова пред агенция „Фокус“.

По думите й това е едно от неизвестните, които могат да променят картината в неделя.

Другите неизвестни, които могат да обърнат вота, са високият дял на колебаещи се и многото такива, които не искат да посочат за кого ще гласуват.

Фактор, който също прави ситуацията непредсказуема, е, че много хора не знаят кой е валидният знак за отбелязване на техния избор в бюлетината, посочи директорът на НЦИОМ.

Освен това проучванията не дават никаква информация за дела на прогнозния вот, посочи Йорданова.

По думите й не е ясно дали част от невалидните бюлетини ще са част от протестния вот или той ще намери друга посока, като отиде например при малки партии.

„Има и риск след скандала, който имаше в социологическата общност относно набирането на напълно достоверна информация“, поясни Йорданова.

Според последното проучване на НЦИОМ четири партии със сигурност влизат в следващия парламент ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, а други четири имат шанс да прескочат 4-процентовата бариера - НФСБ, РЗС, ДСБ и ДБГ.

#Лидия Йорданова #НЦИОМ #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници