Вести Ру: Скандални избори в България

Вести Ру: Скандални избори в България
По данни на ЦИК почти 7 милиона души имат право на глас, но социолозите смятат, че пред урните ще застанат не повече от 3,5 милиона.
A A+ A++ A

В България се провеждат предсрочни избори. В навечерието им се проведоха масови демонстрации, след като полицията откри над 350 хиляди фалшиви бюлетини, се казва в репортаж на руската национална телевизия "Вести".

Основната борба на тези избори е между партията ГЕРБ с лидер бившия премиер Бойко Борисов и БСП, които бяха на власт в периода от 2005 до 2009. Социолозите сочат приблизително еднакви резултати за двете политически сили, които се движат в диапазона между 25 и 30%.

Реални шансове да преминат 4% бариера имат още три партии. Но тъй като българите все още не са решили за кого да гласуват, резултатите от изборите могат да бъдат съвършено различни. "Разполагахме с малко време, за да се ориентираме. Но няма да гласувам за тези, които бяха на власт, а за малка партия", признават част от хората.

"Ще гласуваме, но все още не знаем за кого", споделят други. "Не се интересувам коя партия ще ни управлява. Интересувам се от това как ще живея и как ще живеят моите деца", заявява друг гражданин. "Искаме спокойствие. Искаме работа. Искаме да живеем в ХХІ век", желаят повечето местни българи. Телевизия "Вести" обръща внимание, че над 250 чуждестранни наблюдатели и почти 12 хиляди представители на българските неправителствени организации следят за честността на вота.

По данни на ЦИК почти 7 милиона души имат право на глас, но социолозите смятат, че пред урните ще застанат не повече от 3,5 милиона. Това представлява около 60% от избирателите. Предизборната кампания в България беше стремителна. Тя продължи само месец и беше доста скандална. В навечерието на изборите гръмна поредния скандал.

Това се случи в "деня за размисъл", когато при спецоперация бяха открити 350 хиляди бюлетини, напечатани след изтичането на официалния срок, който е 8 май. Изхождайки от прогнозираната избирателна активност, това прави около 10% от гласовете, т.е. 25 места в парламента.

Следователно фалшифицираните гласове можеха да станат решаващи за изхода от изборната битка. Сега бюлетините са иззети от печатницата, а прокуратурата е започнала досъдебно производство, отбелязва "Вести".

#БСП #ГЕРБ #избори #отзвук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници