Пламен Орешарски: Финансите на страната са в свободно падане

Пламен Орешарски: Финансите на страната са в свободно падане
„Дефицитът по консолидираната фискална програма само за първите три месеца на годината достигна 800 млн.лв“, уточни Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, заяви Пламен Орешарски на пресконференцията на БСП , който бе предложен от лидера Станишев за евентуален премиер, предава БГНЕС.

„Дефицитът по консолидираната фискална програма само за първите три месеца на годината достигна 800 млн.лв“, уточни Орешарски.

„Ако използвам израза на бившите управляващи това е т.нар. дупка в бюджета. В същото време фискалните резерви доближават своя санитарен минимум, а дългът е в тенденция на разрастване и от 10 млрд.лв. преди 4 г. днес е близо 14 млрд.лв“, заяви социалистът.

„Общо за мандата бяха изразходвани допълнително над приходите сума, доближаваща 8 млрд. лв. Инвестиционната и стопанска активност е свита, а чуждите инвестиции са на равнище близко до нула“, коментира още той.

„Безработицата отдавна нарасна над средните европейски темпове и стойности. В тези условия пред страната са необходими силни икономически действия, които в краткосрочен план да спрат негативните тенденции, а в по-средносрочен да изведат страната от това състояние и да се формират темпове на растеж“, каза Орешарски.

„В тази връзка г-н Станишев спомена в резюме повечето от мерките, залегнали в икономическата платформа на социалистическата партия“, посочи той.

Орешарски коментира мерките, като открои на първо място прекратяването на прилагания в продължение на близо 4 г. административно-силов натиск върху бизнеса, разплащане в съкратени срокове от държавата на всички неразплатени задължения към частния сектор и други.

#Пламен Орешарски #БСП #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници