Фигаро: В БГ си поръчват от същото и започват отначало

Фигаро: В БГ си поръчват от същото и започват отначало
Поляризация, блокиране, парализа...Това бяха най-често използваните думи от политолозите, за да характеризират следизборната ситуация в България, съобщава френският вестник „Фигаро“.
A A+ A++ A

Поляризация, блокиране, парализа...Това бяха най-често използваните думи от политолозите, за да характеризират следизборната ситуация в България, съобщава френският вестник „Фигаро“ в статия, озаглавена „В България си поръчват от същото и започват отначало“.

С над 30% от гласовете (31,38% според частичните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия) управляващата консервативна партия ГЕРБ излезе победител на изборите, изпреварвайки с няколко процента основните си опоненти, социалистите (27,34%).

Другите две политически формации, които влязоха в парламента, са партията на турското малцинство ДПС и ултранационалистите от „Атака“. Остава несигурността относно Движението „България на гражданите“, което получава малко под заветния праг от 4%.

Но резултатът му ще бъде следен внимателно, защото дясноцентристката партия, създадена през 2011 г. от бившия еврокомисар Меглена Кунева, е единствената, която може да предостави изход от очертаващата се политическа безизходица, отбелязва френското издание.

В съответствие с прогнозите нито една голяма партия не получи достатъчно гласове, за да управлява сама страната, въпреки че много бивши министри от ГЕРБ заявиха, че са готови да поемат отново юздите на властта. Но с изключение на симпатизантите на Кунева, възможностите им за съюз са изключително ограничени, дори невъзможни, включително широка коалиция между левицата и десницата по германски модел, предложен от ЕС.

„Защото в Германия лидерите на тези партии не са третирани като престъпници“, обяснява политологът Огнян Минчев. Позициите между ГЕРБ и ДПС, традиционен съюзник на социалистите, изглеждат непримирими. А официален съюз с „Атака“, които в миналото често подкрепяха правителството при предишния мандат, би бил възприет много лошо от европейските партньори на консерваторите.

Представителят на БСП Янаки Стоилов беше единственият, който си представи партията си „в центъра на два вида национализъм“, в съюз, определен веднага като „абсурден“, защото би обединил ДПС и ислямофобите от „Атака“. Служебно правителство до септември?

При това положение служебното правителство на бившия посланик в Париж Марин Райков може да се наложи да управлява още известно време текущите дела в страната, поне до септември, когато може да бъдат организирани нови избори. Много погледи са насочени и към президента Росен Плевнелиев, излязъл от ГЕРБ, чиито правомощия обаче са ограничени.

Доброто му управление на кризата след падането на правителството в средата на февруари обаче „вдъхна надежда на проевропейците“, казва хроникьорът и блогър Иво Инджев. Но обстановката е по-скоро мрачна в София, където група протестиращи, въоръжени с факли и развяващи български знамена, предизвикаха безредици пред Националния дворец на културата, където се проведоха пресконференциите на различните партии.

Начело на тях няколко ефимерни лидери на протестите тази зима заявиха, че не признават резултата от изборите. Те също така обещаха нови протести и „особено горещ“ септември.

 

По БГНЕС

#отзвук #избори #Росен Плевнелиев #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници