Би Би Си: Изборите в България – оспорван изход

Би Би Си: Изборите в България – оспорван изход
С приключването на изборния ден протестиращи се събраха пред НДК, за да се обявят против бъдещи опити на ГЕРБ да състави ново правителство, пише Би Би Си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Частичните резултати от парламентарните избори в България дават малка преднина на ГЕРБ пред опонентите им от БСП, пише Би Би Си.

Бившият премиер Бойко Борисов не успя да спечели категорична победа и сега ще трябва да търси коалиционно споразумение, а това се очаква да бъде много трудно.

ГЕРБ подаде оставка през февруари заради протестите срещу стандарта на живот и корупцията, припомня Би Би Си.

Избирателната активност беше малко над 50%, а предизборната кампания беше белязана от апатията на гласоподавателите и от обвинения за измами.

Според кореспондента на Би Би Си в София може да се очаква допълнителна нестабилност в най-бедната страна – членка на ЕС, докато основните партии се опитват да вземат властта.

България е изправена пред сериозна икономическа и социална криза, като официалното ниво на безработица е 12%, а неофициалното – 18%.

Над 250 международни наблюдатели, които следиха изборите в неделя, се очаква да се произнесат скоро дали вотът е бил честен.

С приключването на изборния ден протестиращи се събраха пред НДК, за да се обявят против бъдещи опити на ГЕРБ да състави ново правителство.

За да направи това, ГЕРБ ще има нужда от подкрепата на партии, които вече се обявиха срещу възможността за ново правителство, водено от бившия премиер, припомня Би Би Си.

#избори #Бойко Борисов #София #България #отзвук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници