ОССЕ: Скандалите намалиха доверието в изборния процес

ОССЕ: Скандалите намалиха доверието в изборния процес
Властите направиха стъпки за гарантирането на честността, но скандалите подкопаха доверието на хората, посочи координаторът на мисията Оуен Мърфи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалите намалиха доверието в изборния процес, се казва в изявление на наблюдателната мисия на ОССЕ след провелите се вчера парламентарни избори в България, цитирана от БГНЕС.

Предсрочните парламентарни избори в България на 12 май бяха проведени в конкурентна среда. Основните свободи бяха спазени и администрирането на изборите беше добре осъществено, посочват наблюдателите.

Но предизборната кампания беше помрачена от множество инциденти, които намалиха доверието в държавните институции и процесът беше засегнат от ширещите се твърдения за купуването на гласове, се казва в изявлението на организацията.

Служебното правителство предприе редица мерки за провеждането на честни избори, но сигналите за подслушване преди изборите и опасенията от инциденти в последната минута, свързани със сигурността на бюлетините, намалиха общественото доверие в процеса, посочват от ОССЕ.

Твърденията за купуване на гласове продължиха, отразявайки се негативно на предизборната среда, отбелязват международните наблюдатели.

„Избирателите имаха истински избор в конкурентна предизборна кампания и властите направиха истински стъпки за гарантирането на честността на изборите, но скандалите и откриването на допълнителни бюлетини без съответно обяснение подкопаха доверието на хората в политическата система и още по-тревожно, накараха ги да си задават въпроси за самия процес“, заяви координаторът на мисията Оуен Мърфи.

„Когато погледнете недоверието между политическите партии и към настоящите икономически затруднения, това е негативно развитие“, добави той.

#ОССЕ #избори #Оуен Мърфи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници