Девет партии и коалиции минават границата от 1% и ще получат държавна субсидия

Девет партии и коалиции минават границата от 1% и ще получат държавна субсидия
A A+ A++ A

Девет политически формации минават границата от 1 процент на изборите и ще получат държавна субсидия. На пресконференция на ЦИК говорителят на комисията Бисер Троянов посочи, че политическите партии, които са спечелили над 1 процент от гласовете в страната, но не са преминали 4-процентовата бариера, са общо 9, предаде агенция „Фокус“.

Това са: НФСБ, Коалиция „Център, свобода и достойнство“, Коалиция СДС, РЗС, ВМРО, ПП ЛИДЕР, Коалиция ДСБ-Български демократически форум, Движение „България на гражданите“ и ПП „Глас народен“.

Процентът на недействителните гласове ще стане ясен при стопроцентовата обработка на протоколите. Няма постъпила нито една жалба по повод това, че не е бил представен ксерокопиран протокол от СИК, посочи Троянов. „Избирателната активност ще изчислим въз основа на 100 процента обработка на протоколите“, каза Бисер Троянов.

Според Закона за политическите партии държавната субсидия се вписва ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори. За един получен глас се предвижда годишна субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година. В момента минималната работна заплата е 310 лв, така че партиите ще вземат по 15,50 лв за всеки подаден за тях глас.

#избори #бариера #ЦИК #държавна субсидия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници