Предлагат патентоване на лечебната кал

Предлагат патентоване на лечебната кал
Специфичното е, че лечебните свойства на калта имат трайност 24 часа при специално съхранение, след което ги губят.
A A+ A++ A

Община Поморие планира да патентова марката „Поморийска кал“, с което да защити и контролира използването на лечебна кал от езерото в града, което през есента на миналата година държавата предостави за стопанисване на общината, съобщи заместник-кметът Илия Джингов.

Земестник-кметът обясни, че до момента никой не е контролирал използването на калта, а повечето хотели в града, а и извън него, предлагат процедури на клиентите си с този продукт, съобщава „Дневник“.

Другата причина за безпокойство е, че миналото лято имало много случаи, при които местни роми продавали на руските туристи калта на цени по договаряне. Туристите обаче не са информирани, че след броени часове калта губи лечебните си свойства и третирането с нея няма никакъв терапевтичен ефект.

Специфичното е, че лечебните свойства на калта имат трайност 24 часа при специално съхранение, след което ги губят. Другата особеност е, че за да не се изчерпа този ресурс прекалено бързо, ползването му трябва да става при определени условия. Едно от тях предвижда да се взема от определено място в езерото и след използването отново да се връща там, но на различно място.

Само три бази в Поморие - двата държавни санаториума и Гранд хотел „Поморие“, ползват калта по този начин и имат изградени системи за връщането й обратно.

Специалисти обясняват, че калта се наслагва много бавно - с милиметри за година, и затова е особено важно разумното й използване.

#кал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници