ТИР-ове блокираха „Капитан Андреево“ и „Лесово“

ТИР-ове блокираха „Капитан Андреево“ и „Лесово“
Превозвачите са се заканили да стоят до последно. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Пунктовете на българско-турската граница „Капитан Андреево“ и „Лесово“ са блокирани от товарни автомобили на изхода от страната, съобщи агенция „Фокус“ по информация на МВР.

Леки автомобили и автобуси преминават без проблем. Приемането на товарни автомобили от турска страна също е спряно.

Няма обявен краен срок на блокадата, която започна в 8 часа.

По думите на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Валентин Божков проблемът с българските превозвачи на турската граница ще бъде отнесен до Европейската комисия.

„Още миналата седмица, когато блокираха границата, ние отидохме и се срещнахме с представители на турската митница, включително и с шефа на митници регион Тракия. Присъстваше и шефът на митница Капъкуле. Това, което ние поискахме от тях, е до решаване на спорни въпроси между България и Турция, турската страна да не прилага спорни разпоредби“, обясни Божков.

Поискана е среща от транспортния министър Кристиан Кръстев, алармиран е турският зам.-министър, отговорен за автомобилния транспорт, каза още шефът на „Автомобилна информация“.

„Турците миналата седмица ни излъгаха. Не се случи това, което ни обещаха, и в момента няма разрешителни и камионите не могат да влизат и излизат от Турция“, каза пред „Фокус“ Петко Ангелов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

„Аз в момента съм на границата. Камионите са 100, на 50 превозвача на Капитан Андреево и на Лесово са още толкова. Този път блокадата ще продължи, докато не се реши проблемът“, категоричен е Ангелов.

По думите му от една седмица от българска страна администрацията всеки ден отправя запитвания защо са спрени камионите и какъв е проблемът, а от турска страна няма отговор.

„Затова ние предприехме тези мерки. Призоваваме всички превозвачи, които имат проблеми, да заповядат на границата. С другите браншови организации сме се разбрали, всички сме заедно. Браншовите организации на превозвачите споделят едно и също мнение. Трябва да се реши проблемът, не може да се обещава нещо и после да не се изпълнява“, посочи зам.-председател на БАСАТ.

По думите му турските власти нарушават европейското и международното законодателство.

„Ще стоим до последно“, закани се Петко Ангелов.

На 9 май сутринта стотици тирове на български превозвачи блокираха ГКПП Капитан Андреево. Нашите превозвачи твърдят, че повече от месец са под постоянен тормоз от страна на турските митнически власти.

По неофициална информация от днес южната ни съседка забранява на територията й да влизат над 20-годишни автомобили.

#блокада #граница #Капитан Андреево #България #Турция #камиони #Европейската комисия #Петко Ангелов #Кристиан Кръстев #Валентин Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници