Обама и Ердоган обсъждат Сирия

Обама и Ердоган обсъждат Сирия
Срещата между Обама и Ердоган. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама се срещна с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган като част от усилията на световните лидери за намиране на пътища за свалянето на Башар Асад от власт и слагането на край на кървавата гражданска война в Сирия, предаде БГНЕС.

Разговорите се състояха ден преди другият ключов играч в тази драма, руският президент Владимир Путин да се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, и след като членовете на СС на ООН осъдиха ескалацията, причинена от силите на Асад.

В знак на лично уважение към Ердоган и признание за важната роля на Турция, Обама планира да даде частна вечеря в негова чест след разговорите им и съвместната пресконференция в Белия дом.

В края на март Обама положи много усилия и използва личните си контакти, за да прекрати конфликта между Турция и другия ключов съюзник на САЩ в региона Израел.

Но, докато Обама и Ердоган са съгласни, че Асад трябва да бъде отстранен, за да се сложи край на конфликта, техните подходи са различни. Има признаци на разочарование на Анкара в предпазливия подход на Обама спрямо сирийските бунтовници.

Обама отказва да предостави оръжие и боеприпаси на бунтовниците, опасявайки се, те биха могли да попаднат в ръцете на екстремисти, свързани с "Ал Кайда".

Обама беше казал, че Вашингтон има морална отговорност да спре убийствата. Преди да действа той поиска повече доказателства относно появилите се информации, че Дамаск е използвал химическо оръжие, което САЩ определят като пресичане на червене линия.

#Реджеп Тайип Ердоган #Барак Обама #Башар Асад #Сирия #Владимир Путин #Турция #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници