Европейската комисия се зае със ZTE и Huawei

Европейската комисия се зае със ZTE и Huawei
A A+ A++ A

Европейският комисар по търговията Карел де Гухт се зае със сериозно разследване дали китайските производители на телекомуникационно оборудване ZTE и Huawei не използват дъмпинг, за да отнемат пазара на европейските си конкуренти. Основното обвинение към двете китайски компании е, че получават нечестно конкурентно предимство благодарение на щедрите държавни субсидии, които получават в родината си, и по този начин успяват да подкопаят сериозно цените на производителите от ЕС.

Случаят е доста любопитен, защото обикновено Европейската комисия стартира подобни разследвания едва след като е била сезирана от засегната компания. В случая подобни сигнали срещу ZTE и Huawei няма, а Де Гухт се е самосезирал за евентуалното нарушение на правилата на свободната конкуренция от страна на китайците. Според слуховете големите европейски играчи Ericsson и Nokia Siemens Networks са отказали да сезират комисията, защото се страхуват, че могат да бъдат отрязани от гигантските поръчки на китайския пазар.

Самото разследване на комисар Де Гухт пък предизвика доста противоречиви реакции. Шведската министърка на търговията Ева Бьорлинг директно се е обявила против акцията на комисията, като е обяснила, че то не представлява интерес за по-голямата част от Европа. Въпреки това Де Гухт е твърдо решен да продължи соловата си акция, но все пак се е съгласил, преди да стартира формално разследване, да проведе дискусия с китайските си колеги, за да се постигне евентуално споразумение.

http://www.theregister.co.uk/2013/05/15/eu_trade_commission_china_probe_launch/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници