Турските тираджии вдигнаха блокадата на ГКПП – Капитан Андреево, но напрежението расте

Турските тираджии вдигнаха блокадата на ГКПП – Капитан Андреево, но напрежението расте
Напрежението на ГКПП – Капитан Андреево, не стихва
A A+ A++ A

На ГКПП – Капитан Андреево, стигнахме дотам, че превозвачите да защитаваме полицаите, защото турските шофьори бяха много агресивни, каза пред агенция „Фокус“ Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), във връзка с безредиците преди ГКПП – Капитан Андреево. „Турците знаят, че в България няма наказание. Защо един турчин посяга да удари един полицай? Дали в Турция ще си позволи да посегне на полицай?“,  каза Столарски.

„20 турски превозвача седнаха на пътя и спряха преминаването на коли и автобуси. Това се случи в 12,30 часа. На място имаше около трима-четирима полицаи, преди един час дойдоха още около 20 полицаи. Турците излизаха с камионите, за малко да бутнат една майка с дете. Мен лично един от камионите ме бутна. Полицията преговаря с тях, видяха, че е малко по-голяма числеността на полицаите, и засега пуснаха превозните средства да минават, но казаха, че след 17.00 часа пак ще излязат на пътя. Нямаме никаква информация от институциите. В момента обстановката е спокойна, пътят е отворен и през него се преминава“, каза Столарски.

Българските превозвачи протестират заради отношението на турската администрация, а не срещу хората, преминаващи през границата - туристи, майки с деца. Няма за какво да ги спираме, те не са виновни, добави Столарски.

Преди около два часа, на 4 км преди пункта, турски шофьори блокираха пътя и спряха движението на леки коли и автобуси, недоволни от блокадата на българските превозвачи на границата.

Турските шофьори недоволстват, че от вчера сутринта трябва да чакат пред граничния пункт, тъй като българските превозвачи спряха движението на товарни автомобили като протест срещу рестриктивните мерки, налагани им от турска страна.

Има обходен маршрут през Гърция за чакащите превозвачи през българо-гръцката граница, заяви Илиян Филипов, член на Управителния съвет на БАСАТ. ГКПП – Капитан Петко войвода, е отворен, оттам се минава през Гърция и през ГКПП – Ипсала, на гръцко-турската граница се влиза в Турция. Товарните камиони могат да минават и от там; таксите там не са по-високи, съобщи Филипов.

Той заяви, че имат подкрепата на всички шофьори, които са на пункта.
„Колкото по-дълго става времето, толкова повече ще ескалира напрежението. Говорили сме с полицията, има една дежурна кола с нас, и сме помолили, ако може да осигурят още 2-3 автомобила, които да са като буфер между протестиращите и тези, които чакат, за да няма проблеми. От „Автомобилна администрация“ са заявили, че ще изпратят още два екипа автомобили на ДАИ, които също да всяват респект“, добави Филипов.

#ГКПП "Капитан Андреево"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници