Ройтерс: Българският президент свиква парламента, за да сложи край на безизходицата

Ройтерс: Българският президент свиква парламента, за да сложи край на безизходицата
„Най-голямото предизвикателство сега е да се възстанови доверието на хората, което може да се случи единствено чрез работещи парламент и правителство”, заяви Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският президент Росен Плевнелиев ще свика парламента на 21 май в опит да се формира правителство и да се сложи край на политическата безизходица в най-бедната страна от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Съгласно българското законодателство президентът трябва да свика Народното събрание в рамките на месец след изборите. Едва тогава може да поиска най-голямата група – дясно центристската ГЕРБ – да опита да формира правителство.

Изборите на 12 май произведоха дълбоко разединен парламент и всички останали партии отказват да работят с ГЕРБ.

„Най-голямото предизвикателство сега е да се възстанови доверието на хората, което може да се случи единствено чрез работещи парламент и правителство”, заяви Плевнелиев. след преговори с лидерите на четирите партии, които ще бъдат представени в парламента.

Правителството на ГЕРБ беше принудено да подаде оставка през февруари след улични протести заради стандарта на живот и корупцията.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ #Ройтерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници