Председателят на ЦИК: Изборите са легитимни

Председателят на ЦИК: Изборите са легитимни
Красимира Медарова Снимка: БНР
A A+ A++ A

Изборите преминаха законосъобразно и следователно са легитимни. Това заяви в „Седмицата” на Дарик председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова в отговор на въпроса дали вотът е бил честен. Тя отказа да коментира дали има възможност за касирането им, тъй като това не е от компетенциите на ЦИК, а на Конституционния съд.

В комисията са постъпили сигнали за купуване на гласове, включително и след вота, но преди да има влязла в сила присъда, ЦИК не може да се произнесе, допълни Медарова. Централната избирателна комисия се е произнесла по три сигнала за агитация, като едното е срещу ТV7 - за нарушаване на забраната за излъчване на предаване с предизборно съдържание.

Нарушение е констатирано и на интернет страници на политически партии - Коалиция за България, ДПС и „Движение България на гражданите”. На тези сайтове се е виждал номер на бюлетина. Постъпил е и сигнал от СЕМ, в който обаче ЦИК не е намерил нарушение. Социалните мрежи са изключени от изборното законодателство.
„Едното решение е 26-07 от 12 май т.г. ЦИК прие за установено, че от страна на доставчика на медийна услуга ТВ7 е извършено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс. Следващото решение 26-20 касае интернет страници на политическите партии - Коалиция за България, Движение за права и свободи и „Движение България на гражданите”. Констатирано е, че в тях има пряка агитация”, обясни председателят на ЦИК.

Тя допълни, че по третото решение 26-14, което е във връзка с предоставен материал от СЕМ по програми ТВ7, NEWS7 и СКАТ. Преценката на ЦИК е, че в тези материали не е установено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс.

Медарова заяви още, че ЦИК няма информация за използване на „нелегално раздадени” бюлетини в деня на изборите. Председателят на избирателната комисия обясни, че по закон бюлетини не може да се изнасят от изборните секции - т.е. например, ако човек реши да колекционира бюлетини, той ще наруши закона.

Според Медарова, ако бъде записано в закона, Централната банка може да печата бюлетини. На следващите избори ще има пилотен проект, според който ще може да се гласува по интернет.

#ЦИК #Красимира Медарова #избори #нарушения #ТВ7 #Скат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници